Auditoria voluntària i revocació d'auditor

Si s'ha nomenat voluntàriament un auditor, la seva revocació no pot vulnerar el dret dels socis a sol·licitar l'auditoria.

Auditoria voluntària i revocació d'auditor

Les empreses que no estiguin obligades per llei a auditar els seus comptes poden nomenar voluntàriament un auditor. El nomenament podrà ser realitzat tant per la junta com pels socis que tinguin com a mínim el 5% del capital social (si ho fan durant els tres mesos següents al tancament de l'exercici) o per l'òrgan d'administració.

També és possible revocar aquest nomenament, tot i que és important fer-ho en el moment adequat. Així, si es fa més enllà del període de què disposen els socis minoritaris per sol·licitar el seu nomenament, la revocació pot no ser vàlida si vulnera el dret d'aquests socis a sol·licitar una auditoria. Vegeu per què:

  • Si constava un auditor durant els tres mesos següents al tancament de l'exercici, els socis no podien sol·licitar el nomenament d'un altre, ja que ja n'hi havia un nomenat.
  • Així, la revocació del nomenament, de manera que es puguin dipositar els comptes de l'exercici sense informe de l'auditor, vulnera el dret d'aquests socis, llevat que votin a favor de la revocació.

En definitiva, si la vostra empresa no està obligada a auditar els seus comptes, sinó que nomena voluntàriament un auditor, no podrà revocar el seu nomenament durant els tres mesos següents a la finalització de l'exercici (període del qual disposen els socis minoritaris per sol·licitar el nomenament d'un auditor en societats no obligades a ser auditades), llevat que votin a favor d'aquesta revocació. En cas contrari, es veurien perjudicats i no podrien impedir la presentació dels comptes sense l'informe corresponent.

 

Els nostres assessors estudiaran el vostre cas i us informaran de com actuar en aquests casos, tant si sou el soci majoritari que desitja revocar el nomenament de l'auditor com si sou un soci minoritari que heu vist vulnerat el vostre dret.