Serveis a particulars

No oblideu afegir l’IVA en les vostres propostes de serveis a particulars

Serveis a particulars

Quan la vostra empresa és contractada per un particular per a prestar un servei, segurament feu una proposta o formalitzeu algun tipus de contracte que inclou el preu o els honoraris corresponents. I pot ocórrer que, per oblit o per excés de confiança amb el client, no especifiqueu que alguns honoraris s’incrementaran amb el 21 % d’IVA corresponent.

Aquesta omissió us pot sortir cara. La normativa protegeix els consumidors i obliga les empreses a informar-los de manera clara i comprensible del preu total del servei, inclosos els impostos. Per tant, si en la vostra proposta d’honoraris no dieu res, en cas de discrepàncies amb el vostre client l’IVA es considerarà inclòs en el preu i us haureu de treure dels honoraris el 21 % d’IVA i ingressar-lo a Hisenda.

  • Per exemple, si pacteu una honoraris de 6.000 euros i indiqueu que s’hi afegirà l’IVA corresponent, podreu exigir el cobrament de 7.260 euros (6.000 + 21 % d’IVA). En tot cas, indiqueu també el preu total, IVA inclòs.
  • En canvi, si no dieu res, el particular al·legarà que els 6.000 euros ja incloïen l’IVA. Aleshores només li podreu reclamar aquesta suma i, sobre aquesta, us haureu de treure l’IVA i ingressar-lo a Hisenda. Els vostres ingressos nets, per tant, acabaran sent de 4.958 euros (4.958 + 21 % = 6.000).